14 april 2011

Persoonlijke reflectie Rianne

Waar ik in het begin een beetje tegen de opdracht opzag (drama, tekenen, kunst, het zijn allemaal niet mijn favoriete bezigheden), heb ik alles met plezier gedaan!
Het begon al met het kijken van de film. Ik was helemaal verbaasd door het feit dat alles met fotootjes en poppen werd gedaan, wat een respect voor de makers heb ik gekregen.
Niet alleen hierdoor ging ik anders kijken naar de film, ook om het feit dat ik een kijkwijzer ging maken, kijk je toch anders naar de verschillende beeldaspecten. Je let meer op de kleuren, je bedenkt waarom de makers voor bepaalde standpunten van camera/licht hebben gekozen en je gaat je bij elke vorm afvragen of dit met opzet is gedaan.
Kortom, een film kijken zal nooit meer zo gaan als ik dit eerst deed. Automatisch ga ik nu overal veel uitgebreider naar kijken.

Het maken van de kijkwijzer was pittig, maar het is gelukt om er iets moois van te maken. Soms was het, zoals Guido al zei, makkelijker om eerst te bedenken welk antwoord je van de leerlingen wil krijgen en daarna te bedenken hoe je dan de vraag moest stellen.

Fijn was het om één punt te hebben waar alle resultaten op geplaatst worden (de weblog). Zoals anderen ook al melden, hebben wij als groep echter ook veel via de mail gedaan. Dit ging soms toch iets makkelijker en sneller.
Al met al een erg leuke opdracht om aan te werken. Ook omdat ik nu stage loop in groep 8, en dus de lessenserie wil gaan inzetten over een aantal weken. Zo kan je het film kijken ‘omdat we nog 5 minuten over hebben’, omzetten in een leerzaam geheel!

Persoonlijke reflectie Anne-Floor

Mijn verwachtingen met betrekking tot deze opdracht zijn zeker uitgekomen. Het was leuk, leerzaam en heeft een beroep gedaan op onze creativiteit.
De eerste keer dat ik de film ging kijken, was ik meteen al gericht bezig met het kijken naar de verschillende beeldaspecten. Dit ging wel een beetje ten koste van het kijken naar de film voor je plezier. Maar toen ik mij in het inhoudelijk onderzoek steeds verder ging verdiepen in verschillende aspecten vond ik het enorm gaaf om te zien hoeveel je met de beeldaspecten kan doen in een film. Kleur en vorm zijn twee beeldaspecten die een overduidelijke rol in deze film spelen. Kleur is een essentieel beeldaspect om het verschil tussen de boven- en onderwereld weer te geven. Daarnaast zorgt de vorm van de gezichten van de personages al voor een zachte, zielige of gemene indruk van het personage. Komende tijd zal ik waarschijnlijk op een heel andere manier gaan kijken naar animatiefilms.
Ondanks dat Guido al veel had verteld over verschillende beeldaspecten en beeldcultuur in het algemeen, was het erg leuk om nu zelf op zoek te gaan naar deze kenmerken in een film. De film Corpse Bride is wat dat betreft een erg leuke film, met een enigszins luguber, maar toch ook romantisch liefdesverhaal. Ik ben blij dat we deze film hebben gekozen voor deze opdracht.

Ik vond het erg leuk om aan de theorieles te mogen werken. Hierin konden we heel veel onderdelen kwijt, die we voor het inhoudelijk onderzoek hebben moeten onderzoeken. Ik kan me voorstellen dat er veel leerlingen met veel plezier zouden werken aan ons lespakket. De film is erg leuk, de theorieles is vol leuke ontdekkingen, de kijkwijzer is erg aantrekkelijk en de lessenserie is een ontzettend leuke praktijkles. Het bevat dus alle ingrediënten voor een leuk en leerzaam lespakket!

Persoonlijke reflectie Emilie

Dit was een erg leuke opdracht om te doen. Ik heb goed geleerd om op een andere manier naar een film te kijken en heb hier ook veel plezier van gehad. Ik heb me verbaasd over de informatie die voorbij kwam bij de extra's op de DVD. Ik had nooit verwacht hoeveel er bij zo'n stopmotion-film komt kijken en hoeveel geduld hiervoor nodig is. Alleen al door het zien van deze extra's ga je anders tegen een film aankijken. En hierdoor heb ik me ook beseft hoe leuk het kan zijn om dit te delen met een bovenbouwklas en hier een of meerder lessen omheen te geven.

De kijkwijzer was lastig om te maken, maar toen we eenmaal bezig waren, kwamen de vragen vanzelf wel. Het was een hele goede tip om eerst na te denken over de antwoorden en daar de vragen bij te bedenken. Op die manier ga je vanzelf nadenken hoe je de vragen zelf wilt 'sturen', zodat je dat antwoord uiteindelijk krijgt. We hebben ons hiervoor nog even flink verdiept in de theorie van Parsons, zodat de vragen goed aan zouden sluiten bij het ontwikkelingsniveau van een leerling uit groep 7/8. Volgens mij is dit goed gelukt. Het was ook erg leuk om er iets moois en aantrekkelijks van te maken, zodat het voor de leerlingen geen saai 'opdrachtenblad' is.

Het werken via een weblog vond ik ook prettig. Hoewel we veel contact via de mail hebben gehad, was het fijn om ook via de weblog nog even te reageren op elkaars werk. Het weblog is de plek waar alle definitieve stukken uiteindelijk geplaatst zijn. Een verzameling werk waar we trots op mogen zijn, we hebben er hard aan gewerkt en het ziet er leuk uit! Jammer dat ik nu geen stage meer heb in groep 7/8, anders had ik het erg leuk gevonden om deze lessen uit te voeren. Wellicht sta ik in de toekomst nog eens voor een bovenbouwgroep en kan ik dit gebruiken.

Persoonlijke reflectie Kim

Na afloop van deze opdracht kan ik zeggen dat ik veel geleerd heb. Niet alleen anders leren kijken naar een film (zoals ik in mijn motivatie heb genoemd) maar vooral ook hoe je "een uurtje film kijken" kan omzetten naar een volwaardige lessenserie waar leerlingen veel plezier aan beleven en van leren.

Ik ben van plan om voortaan alles rondom de film te bekijken; zoals de making of, regisseurs aan het woord etc. Dit deed ik eigenlijk nooit en dat heeft mijn ogen wel geopend. Ik heb bij Corpse Bride zo veel waardering voor de makers gekregen en had vooraf geen idee dat er zo veel werk achter deze film zat. Ik hoop dan ook dat ik dit enthousiasme kan vasthouden en overbrengen op de leerlingen uit mijn stageklas (groep 7/8).

Groepsevaluatie

De groepssamenstelling die we hebben aangehouden bij deze opdracht was voor ons alle vier vertrouwd. In de loop van deze twee studiejaren zijn we vaker een groep geweest dus we weten van elkaar hoe we werken, waar onze kracht ligt en hoe de samenwerking het best verloopt.

Aangezien we alle vier dagelijks gebruik maken van pc’s en smartphones bleven we goed op de
hoogte van vorderingen en afspraken. Omdat we al vanaf vorig jaar op deze, voor ons zeer handige en productieve, manier werken, vonden we het lastig en ook wat dubbelop om het groepsproces via de weblog te documenteren. Achteraf afspraken en communicatie kopiëren naar het weblog leek ons het doel wat voorbij te streven. Wel hebben we waar dat zo uitkwam gereageerd op elkaars posts op het weblog.

Het was een leuke, leerzame opdracht om aan te werken met z'n vieren. We hebben de taken goed verdeeld en het was goed dat we een planning hadden gemaakt in het Plan van Aanpak. We zijn alle vier erg tevreden met het eindresultaat! Rianne en Kim zijn van plan dit lespakket bij hun huidige stage te gaan gebruiken. Het is leuk dat ons harde werk ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden en we zijn erg benieuwd hoe de leerlingen dit zullen ervaren.

Lespakket - Lessenserie

Corpse Bride - Lessenserie

6 april 2011

Lespakket - Kijkwijzer



Lespakket - Theorieles

Dit is de Powerpoint-presentatie van de theorieles.
Let op: Deze presentatie bevat animaties en URL's naar internetpagina's. Om deze te kunnen zien en gebruiken moet het bestand gedownload worden.

Corpse Bride - Theorieles

Inhoudelijk onderzoek - Blauwe periode van Picasso

Picasso heeft in zijn leven heel wat schilderijen gemaakt. Deze schilderijen zijn goed in te delen in periodes van verschillende schilderstijlen. Een van deze schilderstijlen is de blauwe periode. In deze periode (1901 – 1904) woonde Picasso in armoede in Parijs. De schilderijen die hij in deze tijd maakte, geven een hele sombere, depressieve indruk door het gebruik van donkere, koude kleuren. Hier gebruikte hij vooral de kleur blauw, maar ook groen, zwart en paars. De huidskleur van de geschilderde mensen is lijkbleek. De schilderijen bevatten veel schaduw, donkere hoeken en zwarte achtergronden.


In de film Corpse Bride is veel terug te herkennen van de blauwe periode van Picasso. Heel opvallend is dat Tim Burton als meest voorkomende kleur blauw heeft gebruikt. Opvallend is dat zelfs de sneeuw blauw is. De huidskleur van de karakters is heel erg licht, bijna wit. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van schaduwen en zwarte en grijze tinten voor de achtergronden. De scènes maken een hele sombere en koude indruk.

In de wereld van de doden is dit echter anders. Hier worden namelijk veel meer kleuren gebruikt, waardoor het contrast met de ‘gewone’ wereld wordt versterkt.

Inhoudelijk onderzoek - Vorm

Er wordt veel met vormen gespeeld in de film.
Zo heeft de koetsier bijvoorbeeld een hoofd in de vorm van een druppel. Ook zijn neus, kin en rug hebben deze vorm.


De dominee is juist heel hoekig gevormd. Zijn personage is wat nors en chagrijnig, dit wordt door de vormen extra benadrukt.

Op dit frame is te zien dat de haren van de moeder van Victoria een hart vormen.

Op een ander frame is te zien dat ze precies tussen Victoria en Victor zit. Het haar zit dan precies tussen de twee hoofden in. Dit staat natuurlijk voor de ‘liefde’ die er tussen hun beide is.

De gezichten van de 3 hoofdpersonen hebben ook alle drie dezelfde vorm. Aan de bovenkant is het mooi rond, naar beneden (naar de kin) loopt het hoekig af. In sommige scènes zit het haar dan precies zo gemodelleerd, dat het hoofd de vorm krijgt van een hart.
Aan het eind van de film is het hoofd van Emily niet meer zo hoekig aan de onderkant, maar heeft ze een meer ronde kin gekregen. Het lijkt hierdoor wel alsof ze vrede heeft met de situatie.

2 april 2011

Inhoudelijk onderzoek - Licht

Tim Burton speelt in Corpse Bride veel met schaduwen, dit is ook een van zijn visuele kenmerken (Wikipedia). Deze schaduwen gebruikt hij om een duistere, griezelige sfeer te scheppen. In deze schaduwen maakt Burton sommige vormen extra hoekig of rond, waardoor ze nog meer in het oog springen.

Het gebruik van deze schaduwen is afkomstig van het feit dat Burton zich laat beïnvloeden door de Duits-expressionistische cinema. Deze stijl gebruikt geen realistische afbeeldingen, maar juist door het gebruik van kleur en vorm worden de beleving en de gevoelens zichtbaar. Andere kenmerken van deze stijl zijn:
• Stomme film - zwart-wit
• Gebruik van vaste camera’s
• Gotische decors
• Low key belichting, grote schaduwen, één lichtbron
• Gebruik van pankartes (Het personage vertelt het verhaal onder de vorm van dialogen)
• Het leggen van accenten door één lichtpunt en de rest donker.
• Vogel- en kikkerperspectief.

Het gebruik van één lichtpunt is duidelijk aanwezig in de film.
Op onderstaande frames is Victor haast niet te zien, terwijl de dode bruid (Emily) volop in de schijnwerpers staat. Haar jurk lijkt wel licht te geven.

30 maart 2011

Inhoudelijk onderzoek - Victoriaanse tijd

De film is gemaakt in Victoriaanse stijl. Het Victoriaanse tijdperk is een periode in de Engelse geschiedenis. Deze vond plaats van 1837 tot 1901 toen koningin Victoria regeerde over Engeland. Dit tijdperk stond vooral bekend als een periode van groei, welvaart en rijkdom. Als men geld had, deed men ook zijn best om dat aan de buitenwereld te laten zien. Huizen leken in die tijd vaak op paleizen. De huizen waren rijkelijk versierd en in de muren waren veel ornamenten te zien. Meubelen werden bekleed met diepe knopen. Decoratie en stijl waren erg belangrijk in deze periode. Dit was ook terug te zien in de kleding. Mannen waren netjes gekleed, in donkere pakken met een hoge witte boord. Vrouwen werden ingesnoerd in kleding waarin ze zich niet makkelijk konden bewegen. Ze droegen jurken met hooggesloten hals en wijde rokken tot de grond. De kleding was mooi versierd, maar van het blote lichaam mocht men zo weinig mogelijk zien. Naast rijkdom, was deze periode namelijk ook een hele preutse periode. Er ontstonden allerlei gedragsregels over wat wel en niet kon. Een deugdzaam leven leiden stond hoog in het vaandel. Uitingen van seksualiteit en blootheid waren taboe.

In de film is de Victoriaanse tijd heel duidelijk terug te zien. Allereerst is deze herkenning terug te vinden in de naam van het jonge liefdespaar, Victor en Victoria. Daarnaast is het terug de vinden in de klederdracht. De vrouwelijke personages (bovengronds) zijn gekleed in lange jurken. In hun middel zie je dat ze zijn ingesnoerd in een korset en ze dragen een hooggesloten hals. De mannen zijn gehuld in een donker pak.

Ook zie je in de kostuums en decor duidelijk de versieringen en ornamenten terug. De huizen hebben grote ramen en deuren. Ze zijn groots gebouwd.

Binnenin het huis, zijn muren versierd met een barokprint, ook in de meubelen is de Victoriaanse stijl terug te vinden. Zie bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. De diepliggende knopen zijn een typisch kenmerk van de Victoriaanse tijd.

Gedurende de film heerst er een gevoel van onderdrukking. Van vrouwen werd er in de Victoriaanse tijd verwacht dat zijn volgzaam en afhankelijk waren. In de film is dit duidelijk terug te zien in het geval van Victoria. Zij wordt door haar ouders uitgehuwelijkt en heeft hier niks over te zeggen. Wanneer haar huwelijk met Victor niet door lijkt te gaan, wordt zij zonder pardon uitgehuwelijkt aan de enge Barkis Bittern. Daarnaast zie je de onderdrukking ook duidelijk terug in de scène waarin Victor en Victoria elkaar voor het eerst ontmoeten. Wanneer Victoria’s moeder ziet dat de twee met elkaar spreken zonder toezicht, wordt ze woedend. Er gelden strenge regels rondom het contact tussen een man en een vrouw.

22 maart 2011

Motivatie en leerdoelen Kim

Volop met deze opdracht bezig kom ik erachter dat ik nog niet mijn motivatie en leerdoelen heb vermeld. Bij deze dan...

Toen we deze opdracht voor kunstzinnige oriëntatie kregen uitgelegd werd ik eigenlijk gelijk enthousiast. In tijden van stoffige essays en ellenlange verslagen is het verfrissend om eens op een hele andere, actievere manier met nieuwe kennis aan de slag te gaan.

Het is erg leerzaam om op een andere manier naar een film te kijken. Omdat ik een zoon heb van bijna 11 jaar heb ik aardig wat animatiefilms gezien.
Bij het uitzoeken ervan kijk ik toch ook altijd naar het plezier dat volwassenen eraan kunnen beleven. Dubbelzinnige grappen die alleen zij oppikken maken een film voor mij pas "geschikt voor het hele gezin".
Dat is mede de reden dat ik het leuk vind dat we Corpse Bride als film hebben uitgekozen voor onze opdracht. De woordgrappen komen veel aan bod en grappen in uitvoering (zoals Napoleon die steeds voorbij komt en de jazz-zanger in de nachtclub) maken het voor volwassenen ook erg leuk om naar te kijken.
De opdracht zelf werkt dus vanaf het begin af aan al genoeg motiverend om een mooi eindproduct neer te zetten.

Wat ik van deze opdracht hoop te leren is het anders en vooral beter leren kijken naar animatiefilms.
Alleen al de making of biedt zo veel extra informatie waardoor je anders en met meer waardering naar een film gaat kijken, zeker in het geval van de door ons gekozen stop-motion film Corpse Bride.
Verder hoop ik na afloop van deze opdracht meer te weten over stop-motion, beeldaspecten in de film en hoe je een film op een leuke manier verwerkt binnen je (stage)klas zonder dat het enkel 1,5 uur ontspanning is.

21 maart 2011

Inhoudelijk onderzoek - Bronnen

http://www.reeltalkreviews.com/browse/viewitem.asp?type=review&id=1549
http://efilmcritic.com/review.php?movie=12831&reviewer=416
http://www.film1.nl/recensies/17739-Corpse-Bride.html#loop
http://www.movie2movie.nl/r4412-Recensie-Tim-Burton's-Corpse-Bride.html
http://www.lesseninhetdonker.be/film.php?id=93
http://www.xi-online.nl/film/corpse-bride/
http://www.fanpop.com/spots/corpse-bride/screencaps/ (plaatjes uit de film)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Duits_expressionisme
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Burton
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso

http://nl.wikipedia.org/wiki/Victoriaans_tijdperk
http://www.absolutefacts.nl/geschiedenis/data/victoriaansetijdperk.htm

Voor de meeste informatie hebben wij gebruik gemaakt van de extra's en specials op de DVD zelf. Daarnaast hebben we ook gebruik gemaakt van de sheets uit de lessen van Kunstzinnige Oriëntatie (2e jaar) en Beeldende Vorming (1e jaar).

Inhoudelijk onderzoek - Grappen en symboliek

Tekstuele grappen:

- Spin: "Married are you? I’m a widow."
- "Dead end" toen Victor de uitweg zocht.
- Tegen het dode hondje: "Play dead".
- "Can a heart still break once it’s stopped beating?"
- "Having a pulse is so overrated."
- "If I hadn’t just been sitting in it, I’d say you’d lost your mind!"

Opvallende symboliek & verwijzingen:

- Zwarte raven.
- De schaduw van Lord Barkins op de muur is hetzelfde als de schim in het bos toen Emily nog leefde.
- Het moment dat Emily bevrijd wordt, valt ze uiteen in vlinders die naar de hemel vliegen (richting de maan)
- In het boek van Ouderling Gutnecht zien we de perfecte verhoudingen van de mens (in dit geval een skelet).

17 maart 2011

Inhoudelijk onderzoek - Cameravoering

De film bevat voornamelijk camerastandpunten waarbij je meekijkt op dezelfde kijkhoogte als de hoofdrolspelers. Dit zie je terug in de scenes waarbij bijvoorbeeld twee mensen een gesprek voeren; je kijkt mee op ooghoogte en blijft altijd beide spelers in beeld zien, waarbij de camera meestal gericht is op de speler die aan het woord is. Soms is hierbij gekozen voor een close-up. Door dit camerastandpunt krijgt de kijker het gevoel dat hij zelf meeleeft met de spelers. Denkbeeldig staat hij ernaast en de spelers zijn gelijkwaardig aan de kijker.

Burton is vaak beïnvloed door de Duits-expressionistische film, met sterk overdreven sets. Een kermerk van de Duits-expressionistische film is het gebruik van vogel- en kikvorsperspectief. Burton maakt in zijn films ook veel gebruik van deze camerastandpunten, ook in Corpse Bride. Hiermee krijgt een shot of een scene een duidelijke boodschap mee, of krijgt de kijker er een sterk gevoel bij.

Een paar opvallende camerastandpunten uit de film die een duidelijke boodschap of gevoel meegeven:

Victor oefent in het bos zijn huwelijksgeloften. Wanneer dit goed lukt, zien we Victor even als een 'machtig' man en is hij volledig zeker van zijn zaak. Op dit moment schuift hij de ring om een takje, dit zien we van onder in een kikvorsperspectief. Dan gebeurt er iets wat Victor niet had verwacht. De grond begint te schudden en de tak lijkt tot leven te komen. Het blijkt de hand van de Corpse Bride te zijn, en zij rijst op uit de grond. Victor verandert plotseling van een zekere man in een hele bange, onzekere man. Het camerastandpunt gaat hier in mee; we krijgen namelijk direct een vogelperspectief te zien vanuit de ogen van de Corpse Bride. Victor ligt als een klein bang mannetje op de grond en kijkt verschrikt toe. Op dit plaatje is het camerastandpunt-verschil goed te zien:

Victor is inmiddels tussen de doden beland. Hij probeert te vluchten, maar weet niet waar hij naartoe moet. In deze scene wordt hij als een klein, onzeker en bang persoon uitgebeeld door een combinatie van vogelperspectief en totaalshot.


Nog een opvallend gebruik van het kikvorsperspectief is een scene waar de doden zich onder de levenden bevinden. Hier ziet een klein jongetje zijn dode opa weer terug. Het lijkt eerst net alsof de dode het jongetje gaat aanvallen. De scene is heel spannend gemaakt en de dode wordt als een heus monster uitgebeeld. We kijken tegen het monster op, samen met het jongetje, waardoor het monster heel machtig en eng overkomt.


Bij de laatste scène wordt ook gebruik gemaakt van een kikvorsperspectief. We zien Victor en Victoria samen omhoog kijken naar Emily, die bevrijd is en in de vorm van allemaal vlinders richting de maan vliegt. Hierdoor zien we alle hoofdrolspelers nog even bij elkaar in beeld, en het zorgt voor een sprookjesachtig einde.

Inhoudelijk onderzoek - Muziek

Corpse Bride is een film die bol staat van veel, mooie muziek. Danny Elfman is de man achter de meeste muziek uit de film. Hij schreef onder andere het openingslied ‘According to plan’, die aan het begin van de film voorkomt. Ze hebben ervoor gekozen om de personages in dit openingslied voor te stellen. Het nummer 'Bonejangles', 'Remains of the day', hebben ze weer gebruikt om het verhaal van de Corps Bride, Emily, te vertellen. Elfman zegt: "We vertellen een verhaal en voegen een lied toe". Elfman heeft het lied 'Bonejangles' zelf ingezongen, op verzoek van Tim Burton. Hij was de enige die de stem van het skelet de beste vorm kon meegeven.

Om de muziek kracht bij te zetten, maakte Elfman gebruik van hele grote orkesten, met o.a. strijkers, slagwerk, synthesizers, klavecimbels en orgels. Dit maakt het theatraal, maar ook swingend.

Inhoudelijk onderzoek - Hoofdpersonen

Victor:
Victor is een jongen die door zijn ouders vanwege zakelijke redenen wordt uitgehuwelijkt aan Victoria. Een meisje die hij nog nooit ontmoet heeft. Wanneer hij haar voor het eerst ontmoet op de dag van de repetitie van het huwelijk, valt hij als een blok voor de lieve Victoria. Victor is een verlegen, slungelig en onhandig personage die graag het juiste doet. Als hij per ongeluk met corpse bride Emily trouwt, weet hij dan ook niet meer goed wat hij moet doen.





Emily:
Emily is de corpse bride. Op de dag dat zij zou gaan trouwen, werd zij vermoord. Als Victor zijn huwelijksgeloften voor Victoria oefent in het bos, schuift hij de ring om een uitstekende tak. Dit blijkt de vinger van het lijk, Emily, te zijn. Emily wil een goede vrouw zijn voor haar echtgenoot Victor, maar Victor is ten einde raad. Emily is een jonge vrouw met het (niet kloppend) hart op de juiste plek. Ondanks dat zij een lijk is, geven haar grote ogen, rode lippen en haar (zeer versleten) bruidjurk haar een mooie en sexy, maar ook lieve en sympathische uitstraling.



Victoria:
Victoria wordt, net als Victor, vanwege zakelijke redenen uitgehuwelijkt aan Victor. Ook bij haar is het liefde op het eerste gezicht als zij Victor voor het eerst ontmoet. Wanneer Victor getrouwd blijkt te zijn met corpse bride Emily, gaat zij een moeilijke tijd door. Victoria is het evenbeeld van onschuld. Ze heeft een lieve stem, grote onschuldige ogen en een nette uitstraling door haar nette jurk en mooi opgestoken haren. Ook de vorm van haar gezicht is vriendelijk en mooi.

Inhoudelijk onderzoek - Karakters

De grote tegenstelling die in deze film naar voren komt is dat de wereld van de doden levend lijkt en de wereld van de levenden juist dood. Ook in de karakters is de tegenstelling terug te vinden. Het lijkt of de personages blij zijn dat ze eindelijk uit de wereld van de levenden zijn bevrijd en nu feest kunnen vieren in de openheid van de wereld van de doden. De karakters in de wereld van de levenden zijn heel formeel, alles moet volgens de regels en vaste gebruiken gaan. Maar in de wereld van de doden lijken de beperkingen en regels niet meer te gelden. Het is er één groot feest. De personages stralen enorme energie uit. Dit in tegenstelling tot de wereld van de levenden, die er lusteloos en grimmig uitziet.

De onverwachte liefdesdriehoek tussen Victor, Emily en Victoria brengt Victor in een lastige positie. Omdat de bruiden allebei ‘mooi’ en lief zijn en ze alledrie een sympathiek karakters hebben, leef je enorm met ze mee. Victor is een sullige, maar goede jongen. Victoria weerspiegelt de onschuld zelf. En corpse bride Emily laat ook zien dat zij, een personages die in eerste instantie eng lijkt, een prachtig karakter weerspiegelt, waardoor je met haar mee gaat leven in de film.

Inhoudelijk onderzoek - Ontwerp (decors en kostuums)

In deze film komt een bepaalde symbolische tegenstelling duidelijk naar voren; de wereld van de doden lijkt levend en de wereld van de levenden lijkt dood. Dit is sterk terug te zien in het kleurgebruik. De decors en kostuums van de karakters in de levende wereld zijn afgebeeld in ferrotypie en daguerreotypie. Dit zorgt ervoor dat deze levende wereld zich uit als een onderdrukte, gespannen en kille samenleving. Ze zijn geënt op de Victoriaanse tijd. Deze stijl versterkt het gevoel van onderdrukking boven de grond. De wereld van de doden, daarentegen, bevat kostuums die kleurrijk en vrolijk zijn. Toch hebben ze het decor nog spookachtig gelaten. Dit maakt het een eigenaardige wereld, maar wel een feestelijke, vrolijke en levende wereld. Ofwel, “people are dying to get here!”

Uit dit alles blijkt dat Burton een flinke fantasie heeft. Hij heeft de aanpak van een kunstenaar. Het is interessant en ongebruikelijk. Het verhaal gaat in feite over een jongen die per ongeluk met een lijk trouwt. Een gruwelijk en eng verhaal, zou je denken. Maar als je de film bekijkt, merk je dat hij van iets gruwelijks, een charmant liefdesverhaal heeft weten te maken.

Inhoudelijk onderzoek - Filmtechniek

De film is gemaakt met behulp van stop-motion filmtechniek; een techniek waar veel geduld en tijd voor nodig is. Dit project lag al 10 jaar op de plank. Ondanks het feit dat dit echt de tijd is van computeranimatie kozen de makers er toch voor stop-motion techniek en echte poppen en decors te gebruiken. Tim Burton heeft toch een enthousiaste groep bij elkaar gevonden, die met een warm hart aan dit project heeft meegewerkt.

De film ziet er prachtig uit, zeker als je bedenkt dat er miljoenen shots nodig waren om Corpse Bride tot een vloeiende animatiefilm te maken. Deze filmtechniek kost veel tijd, omdat er met echte poppen gewerkt wordt, die frame voor frame in hun scènes worden vastgelegd. In films van tegenwoordig komen al 24 frames per seconde voor, waarmee een mooie vloeiende animatie op beeld vertoond kan worden. Elk frame van deze film is uitgewerkt met deze poppen, die hierdoor de meeste kleine details kunnen uitbeelden. Dit is gedaan met behulp van techniek (mechanismen voor de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen) en kunst (de prachtige uiterlijke ontwerpen).

Inhoudelijk onderzoek - Algemene informatie

Makers:
Regie: Tim Burton & Mike Johnson.
Stemmen: Johnny Depp (Victor Van Dort), Helena Bonham Carter (Corpse Bride), Emily Watson (Victoria Everglot), Tracey Ullman (Nell Van Dort), Albert Finney (Finis Everglot) e.a.

Genre:
Animatie (stop-motion), komedie, romantiek, fantasie.

Context:
Victor is nerveus voor zijn huwelijk met Victoria. Hij besluit de huwelijksgeloften te oefenen op een uit de grond stekende tak. Tot zijn schrik verrijst uit de grond The Corpse Bride die claimt dat het huwelijk gegrond is. Victor belandt in het land van de doden terwijl Victoria nog altijd op hem wacht in de ‘gewone wereld’. Vindt Victor nog wel zijn ware liefde als deze twee werelden met elkaar in aanraking komen?

Doel:
In het verhaal laat Burton zien hoe je kunt vastzitten tussen twee werelden, die allebei goed zijn. Essentieel in het verhaal is dan ook dat de twee werelden op het einde samenkomen.

Boodschap en visie:
Tom Burton heeft deze film met de techniek stop-motion gemaakt, omdat hij vindt dat je op deze manier meer aanwezig bent bij de film dan wanneer je er een live-action geschoten film van maakt. Zijn team vindt dat het de film meer schoonheid, soepelheid en aantrekkelijkheid geeft, dan wanneer je een gehele computeranimatie maakt.

In deze film komt een bepaalde symbolische tegenstelling duidelijk naar voren. De wereld van de doden lijkt levend en de wereld van de levenden lijkt dood. Burton wil het contrast laten zien tussen onze formele, stugge wereld en de natuurlijke openheid van de wereld van de doden. De wereld van de levenden is een wereld voor regels en opleggingen, terwijl de wereld van de doden een wereld is van openheid en geen beperkingen. In eerste instantie zou je denken dat hiermee gezegd wordt dat het leven na de dood een stuk plezieriger is. Maar waarschijnlijk draagt Burton hiermee de boodschap uit, dat er in het echte leven meer en volop genoten moet worden.

Het was niet Burtons bedoeling om er een enge film van te maken, en dat is hem goed gelukt. De makers hebben er tijdens het maken extra op gelet dat de gruwelijke en enge dingen niet te eng zouden worden. Ze hebben alle gruwelijke dingen (zoals een aantal details uit de dodenwereld) juist op een grappige manier verfilmd, waardoor het niet eng is om naar te kijken.

10 maart 2011

Motivatie en leerdoelen Anne-Floor

Mijn eerste indruk van deze module: modern, leerzaam, aansluitend op de belevingswereld van ‘het kind van nu’ en creatief.
Ik vind het erg belangrijk dat zulke colleges aan deze opleiding worden toegevoegd omdat het laat zien hoe het onderwijs van nu en de toekomst eruit komt te zien. Het gebruik van multimedia is onmisbaar tegenwoordig en zorgt voor een hoop nieuwe mogelijkheden in je klas. Ik vind het leuk dat deze module op 3D-animatiefilms gericht is, omdat deze films voor zowel kinderen als volwassenen leuk blijven om naar te kijken en daarnaast leert het ons, leerkrachten, weer een stapje verder naar een film te kijken, zodat wij dit kunnen overbrengen op onze leerlingen. Zo’n film zit vaak geweldig in elkaar. Er wordt gebruik gemaakt van de mooiste kleuren, belichtingen, bewegingen, muziek. Maar daarnaast zit er vaak ook een dieperliggende gedachte of boodschap achter een film. Ik vind het interessant en uitdagend om zo’n film, in ons geval Corps Bride, te analyseren en te kijken wat de film ons nog meer vertelt, dan wat ons in eerste instantie opvalt.

Ik hoop van deze module te leren hoe ik vanuit verschillende invalshoeken leer kijken naar een 3D-animatiefilm. Met behulp van deze vaardigheid, kan ik dan een leerzame activiteit opzetten, die de creativiteit en culturele kunstzinnigheid van ‘de kinderen van nu’ stimuleert.

In deze opdracht zal bij mij de nadruk liggen op het maken van de theorieles. Ik hoop hiervan te leren hoe ik kinderen in de bovenbouw op een leuke en speelse manier kennis leer maken met verschillende beeldaspecten. Het is voor mij een uitdaging om dit onderwerp op een eenvoudige en duidelijke manier over te brengen, zodat het aansluit op het niveau van de kinderen.

Ik hoop dat ik, na het maken van deze opdracht, weer een hoop nieuwe ideeën heb opgedaan om de leeromgeving voor kinderen uitdagend te maken. Door het gebruik van verschillende materialen en middelen en een variatie in werkvormen hoop ik het uiterste uit kinderen te kunnen halen en op een gedifferentieerde manier een leeromgeving te kunnen ontwerpen die aansluit op de verschillende leerstijlen en intelligenties in de klas.

9 maart 2011

Motivatie en leerdoelen Rianne

Persoonlijke motivatie
Tegenwoordig ontkomen je bijna nier meet aan de 3D-films. Er worden er steeds meer geproduceerd en dit ijn dan echt niet altijd kinderfilms. Neem nou UP, Shrek en Finding Nemo. Ook voor volwassenen een genot om naar te kijken.
In de praktijk zie je vaak dat een film wordt ingezet om de kinderen te belonen of om wat gaten op te vullen in de dag- of weekplanning. Het doel van deze opdracht is juist om echt naar een film te kijken en er daarna ook mee aan de slag te gaan. Als maker van de lessenserie en de kijkwijver e.d. dus ook de taak om ons vooraf in de film te verdiepen, die gebeurt dan op verschillende gebieden.
Ik heb er veel zin om op die manier naar de film te gaan kijken, vooronderzoek naar de film te doen en deze kennis om te zetten in een kijkwijzer en een lessenserie. Deze hoop ik tijdens mijn huidige stage ook nog uit te kunnen voeren.

Leerdoelen
Bij het inhoudelijk onderzoek wil ik leren hoe je op een andere manier naar een film kunt kijken. Echt alle aspecten (karakters, decors, kostuums, muziek, belichting, cameravoering, montage, enz. ) los van elkaar bekijken, verbanden zien en ook bedenken waarom de makers juist daarvoor hebben gekozen. Welke boodschap willen ze daarmee overbrengen?
Bij het maken van het praktijkdeel zal ik mij voornamelijk toespitsen op het maken van de kijkwijzer. Ik wil leren op welke manier je vragen kan stellen over de film die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Op deze manier maak je kinderen bekend met het fenomeen beeldaspecten en hoop ik over te brengen dat je op verschillende manieren naar films kan kijken.

4 maart 2011

Plan van Aanpak

Deel 1: Opstarten
Deadline: week 9

  1. Opdracht bestuderen (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)
  2. Opzetten weblog (Emilie)
  3. Plan van Aanpak maken (Emilie)
  4. Motivaties schrijven (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)

Deel 2: Onderzoek
Deadline: week 10

  1. Inventarisatie 20 films + filmkeuze (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne (ieder 5 films))
  2. Gekozen film bekijken (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)
  3. Inhoudelijk onderzoek gekozen film (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)
    1. Doel en boodschap benoemen
    2. Keuzes van makers onderzoeken

Deel 3: Het lespakket
Deadline: week 13

  1. Theorieles (Anne-Floor, Kim)
    1. Verbanden leggen met beeldcultuur
    2. Decor, kostuum, cameragebruik, montage, muziek behandelen
  2. Kijkwijzer (Emilie, Rianne)
    1. Opvallende beeldaspecten
    2. Vragen formuleren Parsons
    3. Werkblad maken van de vragen
  3. Praktijkdeel, 3 lessen (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)

Deel 4: Eindfase
Deadline: week 15

  1. Weblog nalopen + reageren op elkaars stukken (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)
  2. Groepsevaluatie (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)
  3. Persoonlijke reflecties schrijven (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)
  4. Presentatie (Anne-Floor, Emilie, Kim, Rianne)

Motivatie en leerdoelen Emilie

Toen we de uitleg van deze opdracht kregen tijdens de les, werd ‘gewaarschuwd’ voor de grote hoeveelheid werk en de complexiteit van deze opdracht. Het is nuttig dat er een hele les is gewijd aan de uitleg van deze opdracht, dat was ook wel nodig. Nu de opdracht eenmaal duidelijk is, heb ik er juist wel zin in om eraan te beginnen, ondanks dat het veel werk is. De 3D-animatiefilms die de afgelopen jaren zijn uitgebracht, zijn stuk voor stuk heel leuk om naar te kijken; schitterend gemaakt, leuke verhalen en mooie muziek. Het lijkt me heel erg leuk om me in een van die films te gaan verdiepen voor deze opdracht.

Ik verwacht te leren hoe ik op een andere manier naar zo’n film kan kijken, om deze op een leuke en leerzame manier in te zetten als cultureel-kunstzinnige activiteit voor een groep uit de bovenbouw. Hierbij wil ik de nadruk gaan leggen op de kijkwijzer (het formuleren van vragen die goed aansluiten op het ontwikkelingsniveau), omdat je hier niet vaak genoeg mee kan oefenen wat mij betreft. Daarnaast vind ik het ook nuttig om te leren werken via een weblog met een groep. Ik ben geneigd om zoiets snel zelf te willen aanpakken, dus hier wil ik ook een aandachtspunt van maken.

Ik ben benieuwd hoe de opdracht zal verlopen en hoe ik hier later op terug zal kijken. Ik heb er in ieder geval zin in; we hebben een gezellige groep en een boeiende film!

Filmkeuze

Selectie van 3 films op basis van het plot en de doelgroep bovenbouw:
- Coraline
- Corpse Bride
- Up

Uit deze selectie hebben we de volgende film gekozen om tijdens dit project mee te werken:
Corpse Bride

Dit is niet een hele bekende film, zoals bijvoorbeeld Finding Nemo of Madagascar. Niet iedereen heeft van deze film gehoord. Dit is voor ons een goede reden om voor deze film te kiezen. Ook wij hebben hem nog niet allemaal gezien. De film oogt als een spannende horrorfilm, maar bevat ook veel humor, romantiek en tragedie. Er wordt in de film gebruik gemaakt van een grote, duidelijk zichtbare tegenstelling, namelijk de 'gewone' wereld met levende mensen (waarbij alles grauw en somber is) en het land van de doden, onder de grond (waar alles kleurrijk, levendig en vrolijk is). We verwachten dat we met deze tegenstelling als voornaamste aandachtspunt een leuk lespakket kunnen samenstellen, waarbij we vooral gaan letten op de mooie decors, kostuums van de karakters en de mooie muziek in de film.

1 maart 2011

Inventarisatie: 20 films

Cars (2006)
Regie: John Lasseter
Lightning McQueen is een ambitieuze nieuweling in de racewereld die onderweg is naar de finale van de Pistons Cup in California. Wanneer hij onverwachts een omweg moet maken door het slaperige Route 66 stadje: Radiator Springs, ontdekt hij dat het leven niet om de finishlijn gaat maar om de reis. Onderweg leert hij ongewone karakters kennen; Sally (een chique Porsche uit 2002), Doc Hudson (een Hudson Hornet uit 1951 met een mysterieus verleden) en Mater (een roestige maar betrouwbare sleepwagen). Zij helpen Lighting McQueen te realiseren dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan prijzen, reputatie, roem en sponsors.

Coraline (2009)
Regie: Henry Selick
Coraline verhuist met haar ouders naar een oud huis. Ze ontmoet daar haar buurjongen Wybie. Wanneer ze rondkijkt in het huis ontdekt ze een deurtje met daarachter een muur. Al gauw komt ze erachter dat ze ’s avonds via deze deur in een andere wereld terecht komt. Een verleidelijke wereld met een lievere versie van haar ouders die haar alles geven wat ze wil. Pas als het bijna te laat is, komt ze erachter dat het een valstrik is en dat deze andere ouders haar gevangen willen nemen. Met hulp van Wybie weet ze uiteindelijk te ontsnappen. Maar dan blijken de andere ouders haar echte ouders ontvoerd te hebben. Na een reddingsactie doet ze het deurtje gauw op slot en gooit de sleutel in een diepe put zodat niemand hem meer kan openen.

Corpse Bride (2005)
Regie: Tim Burton, Mike Johnson
Victor is nerveus voor zijn huwelijk met Victoria. Hij besluit de huwelijksbeloften te oefenen op een uit de grond stekende tak. Tot zijn schrik verrijst uit de grond The Corpse Bride die claimt dat het huwelijk gegrond is. Victor belandt in het land van de doden terwijl Victoria nog altijd op hem wacht in de ‘gewone wereld’. Vindt Victor nog wel zijn ware liefde als deze twee werelden met elkaar in aanraking komen?

Despicable me (2010)
Regie: Pierre Coffin, Chris Renaud
De film draait om een man genaamd Gru, die koste wat het kost de grootste superschurk ter wereld wil worden in de hoop zo eindelijk het respect te winnen van zijn moeder. Zijn belangrijkste concurrent is de jonge schurk Vector. Om deze schurk te verslaan wil hij de maan stelen. Hiervoor adopteert hij 3 weesmeisjes. De adoptie van de drie brengt voor Gru een nieuwe uitdaging met zich mee; een goede vader zijn. Aanvankelijk ziet hij de meisjes enkel nog als pion in zijn plan, maar naarmate de tijd vordert gaat hij om ze geven en probeert een zo goed mogelijke vader voor ze te worden.

Finding Nemo (2003)
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich
Nemo is een clownvis. Hij leeft samen met zijn vader Marlin in het koraalrif. Zijn moeder is hij verloren door een aanval van een Barracuda. Vader Marlin moet het allemaal alleen doen en is daarom, tot ergernis van Nemo, overbezorgd. Op een dag is hij het zat en verlaat hij het koraalrif om te bewijzen dat het niet gevaarlijk is. Maar dit pakt anders uit dan verwacht. Nemo wordt meegenomen door een duiker en belandt in een aquarium. Zijn vader gaat naar hem op zoek. Ze beleven beiden spannende avonturen als Marlin de zee doorzwemt op zoek naar Nemo en als Nemo probeert te ontsnappen uit het aquarium. Uiteindelijk vinden ze elkaar en keren weer huiswaarts.

Flushed Away (2006)
Regie: David Bowers, Sam Fell
De rat Roddy woont in een veilige kooi in de dure wijk van Londen, tot op de dag dat hij door een inbreker door het toilet wordt gespoeld. Hij komt via het riool terecht in een ondergrondse wereld en wil zo snel mogelijk terug naar huis. Hij krijgt hierbij hulp van Rita, die hij heeft beloofd ruim te belonen als zij hem weer thuis weet te krijgen. Dit lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan als blijkt dat de kwaadaardige Toad achter het tweetal aan zit.

Gnomeo and Juliet (2011)
Regie: Kelly Asbury
De twee tuinkabouters Gnomeo en Julia hebben veel obstakels te overwinnen. Dit hebben ze mede te danken aan hun naamgenoten (Romeo en Juliet). Ze raken verstrikt in een vete tussen buren. Ze zijn als jong paar op zoek naar blijvend geluk, maar lukt dat met plastic roze flamingo’s en grasmaaierraces?

Happy Feet (2006)
Regie: George Miller (II)
Het verhaal speelt zich af in de wereld van de Keizerspinguïns op Antarctica. Deze pinguïns zingen, ieder zijn eigen lied, om partners aan te trekken. Helaas is Mumble, de zoon van Memphis en Norma Jean, de slechtst denkbare zanger. Dit probeert hij echter te compenseren met zijn uitzonderlijke tapdans-kwaliteiten.

How to train your Dragon? (2010)
Regie: Dean DeBlois, Chris Sanders
Een ongelukkige jonge Viking (Hiccup), streeft ernaar om een draak te vangen. Hiermee wil hij indruk maken op het Viking-volk. Hij raakt bevriend met een jonge draak en beleeft hiermee vele avonturen.


Ice Age (2002)
Regie: Chris Wedge, Carlos Saldanha
De film speelt zich af in de ijstijd. Een stam wordt aangevallen door een groep sabeltandtijgers. Door deze aanval wordt de vrouw van het stamhoofd met hun zoontje, Roshan, gescheiden van de stam. Roshan overleeft het en wordt gevonden door een mammoet, Manfred, en een luiaard, Sid. Manfred en Sid willen Roshan gaan terugbrengen naar de stam waar hij vandaan komt. Onderweg komen ze de sabeltandtijger, Diego, tegen die door zijn leider eropuit gestuurd is om Roshan te doden. Hij doet net alsof hij goede bedoelingen heeft en loopt zo met Sid, Manfred en Roshan mee op zoek naar de mensen. Onderweg trotseren ze allerlei gevaren en leren ze elkaar beter kennen. Wanneer Manfred, Diego redt uit een lavastroom, begint hij te twijfelen aan het plan van zijn leider. Hij biecht op wat zijn plan was en samen beramen ze een nieuw plan om de leider van Diego te verslaan. Dit lukt en uiteindelijk brengen ze Roshan veilig terug bij zijn vader.

L’Illusionist (2010)
Regie: Sylvain Chomet
Een Franse illusionist kan geen werk vinden en reist naar Schotland. Hier maakt hij kennis met een jonge vrouw. De avonturen die zij samen meemaken, veranderen hun leven voorgoed.


Madagascar (2005)
Regie: Eric Darnell en Tom McGath
De zebra Marty en de leeuw Alex zijn elkaars beste vrienden en wonen in de dierentuin van New York in Central Park. Marty heeft het er goed, maar droomt van een leven buiten de hekken van de dierentuin. Op een nacht besluit hij, gedeprimeerd door zijn tiende verjaardag en opgejut door een stel rebelse pinguïns, te ontsnappen. Alex zet samen met de giraffe Melman en het nijlpaard Gloria de achtervolging in, waarna op Grand Central Station de ontsnapping eindigt. Als gevolg van deze poging worden alle dieren op een boot gezet om in Afrika te worden vrijgelaten, maar door een actie van de pinguïns belandt het stel op het eiland Madagascar, waar het echte avontuur begint.

Over The Hedge (2006)
Regie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
De ondeugende en mondige wasbeer R.J. komt terecht in een bos bij andere dieren die leven onder ouderwetse omstandigheden. R.J raakt echter gefascineerd door de leefwereld voorbij de heg aan de rand van dat bos en probeert er zijn eigen logica op toe te passen bij het observeren ervan. Iedereen raakt aangemoedigd door hem en samen doen ze verwoede pogingen 'de buitenwijk' binnen te dringen. Dit lukt redelijk. Maar om de finale klapper te maken en een grote lading voedsel te stelen moeten ze veel risico's nemen.

Rango (2011)
Regie: Gore Verbinski
De kameleon Rango wordt uit zijn beschermde leventje als huisdier gerukt en komt in de verlaten Mojave woestijn terecht. Hij beleeft heel wat avonturen en belandt uiteindelijk in het droge woestijndorp Terra. Hier kan hij de held spelen die hij altijd al heeft willen zijn, wanneer blijkt dat al het water is verdwenen uit het dorp. Maar Rango leert al snel dat dit niet nodig is om echte vriendschap te sluiten.

Ratatouille (2007)
Regie: Brad Bird, Jan Pinkava
Het Ratje Remy heeft altijd al een grote interesse gehad in de bereiding van eten. Als hij onverwachts gescheiden wordt van zijn familie beland hij in Parijs. De honger die hij heeft, zorgt ervoor dat hij terecht komt bij een restaurant van zijn favoriete (overleden) chefkok, Gusteau. Wanneer hij een ziet dat het onhandige keukenhulpje Linguini totaal verkeerde ingrediënten aan een pan met soep toevoegt, probeert hij de soep ongemerkt te redden. Linguini krijgt hem echter in de gaten. Dit zorgt ervoor dat zij samen een topteam gaan vormen. Ze maken de lekkerste recepten. De restauranteigenaar Skinner is niet blij met Linguini en wanneer hij ontdekt dat Linguini de zoon van Gusteau blijkt te zijn en dus de erfgenaam van het restaurant, probeert hij dit te verstoren. Echter komt Remy hier achter en valt Skinner zijn plannetje in duigen. Ook komt Skinner erachter dat Linguini zijn recepten maakt met behulp van een rat. Als er een belangrijke restaurantcriticus over de vloer komt, probeert hij de samenwerking van Linguini met een rat te onthullen. Maar de overheerlijke ratatouille die de criticus voorgeschoteld krijgt, zorgt ervoor dat hij alsnog goedkeuring geeft aan dit restaurant. Echter blijkt de omgeving daar anders over te denken en het restaurant wordt gesloten. Linguini, Remy en een aantal andere medestanders grijpen deze kans door een nieuw restaurant te openen, helemaal naar hun zin.

Shrek 4: Forever After (2010)
Regie: Mike Mitchell
In plaats van het afschrikken van menig dorpsbewoner is Shrek inmiddels een echte familieman geworden. Shrek komt in contact met de gladde praatjesmaker Repelsteeltje. Hierdoor komt hij tot zijn schrik terecht in een alternatieve versie van zijn wereld, Far Far Away, waar er gejaagd wordt op Ogers en hij Fiona helemaal nooit ontmoet heeft. Aan hem de taak om zijn vertrouwde wereld weer terug te krijgen.

The incredibles (2004)
Regie: Brad Bird
Bob (meneer Incredible) en zijn vrouw zijn superhelden. Op een dag krijgt hij bezoek van Buddy, een grote fan die zijn hulpje wilt worden. Als dit niet blijkt te werken, stuurt hij Buddy weg. Wanneer Bob een keer een man redt van een zelfmoordpoging, krijgt hij ineens een hele reeks rechtszaken aan zijn broek. Hij en alle andere superhelden mogen nooit meer heldendaden verrichten. Bob vertrekt samen met zijn vrouw naar een rustig plaatsje en 15 jaar later hebben zijn vrouw en hij drie kinderen (met superkrachten). Hij heeft een saai baantje bij een verzekeringsmaatschappij. Ondertussen wordt hij, ongemerkt, geschaduwd wordt door een mysterieuze vrouw, Mirage. Wanneer hij zijn baan verliest, neemt Mirage contact met hem op en vraagt hem allerlei (helden)opdrachten uit te voeren. Zijn familie weet van niks. Hij moet vechten tegen een op hol geslagen robot. Dit blijkt echter zijn vroegere fan Buddy te zijn, die wraak wilt nemen op Bob en hem gevangenneemt. Wanneer zijn familie hem mist en ontdekt dat hij weer superheldenwerk aan het doen is, gaan ze naar hem op zoek. Met z’n allen schakelen ze de robot uit en verslaan ze Buddy. De superhelden keren weer terug!

Toy Story 3 (2010)
Regie: Lee Unkrich
Andy is 17 jaar en zal spoedig naar de universiteit gaan. Zijn vroegere speelgoedvriendjes, waaronder Woody en Buzz Lightyear, maken zich zorgen over wat er met hen zal gebeuren, daar al veel van Andy’s stukken speelgoed verkocht zijn op de rommelmarkt. Het speelgoed belandt door een vergissing in een kinderdagverblijf. Woody gaat Andy zoeken en komt terecht bij een meisje, Bonnie. Hier maakt hij kennis met haar speelgoed en samen maken ze plannen om het speelgoed van Andy uit het kinderdagverblijf te redden. Dit lukt, de poppen keren terug naar Andy’s huis. Woody wil echter niet dat ze allemaal op zolder worden weggestopt, dus spoort hij de anderen aan om in een doos te kruipen en deze te adresseren aan Bonnie. Andy vindt de doos, en komt zelf ook tot de conclusie dat zijn speelgoed aan Bonnie geven wellicht beter is.

Up! (2009)
Regie: Pete Docter, Bob Peterson
Carl Fredricksen heeft er altijd al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan. Carl besluit om zijn jongensdroom alsnog uit te laten komen en bevestigt duizenden ballonnen aan zijn huis om zo naar de Zuid-Amerikaanse wildernis te vliegen. Hij ontdekt echter te laat dat hij een verstekeling aan boord heeft: het overenthousiaste achtjarige padvindertje Russell. Up voert iedereen mee op een spannende reis van een ongewoon stel dat oog in oog komt te staan met wilde natuur, onverwachte schurken en jungle dieren.

Wall-E (2008)
Regie: Andrew Stanton
Het is het jaar 2815. Terwijl de mensheid de planeet Aarde vanwege oververvuiling heeft moeten verlaten, is het kleine robotje Wall-E in zijn eentje nog steeds bezig met het schoonmaken van de verlaten planeet. Elke dag weer maakt hij van de grote bergen afval kleine pakketjes en neemt de unieke spullen die hij tegenkomt in het vuilnis mee naar huis. Op een dag wordt de robot Eve naar de Aarde gestuurd om te onderzoeken of het leven op de planeet weer mogelijk is.