1 maart 2011

Inventarisatie: 20 films

Cars (2006)
Regie: John Lasseter
Lightning McQueen is een ambitieuze nieuweling in de racewereld die onderweg is naar de finale van de Pistons Cup in California. Wanneer hij onverwachts een omweg moet maken door het slaperige Route 66 stadje: Radiator Springs, ontdekt hij dat het leven niet om de finishlijn gaat maar om de reis. Onderweg leert hij ongewone karakters kennen; Sally (een chique Porsche uit 2002), Doc Hudson (een Hudson Hornet uit 1951 met een mysterieus verleden) en Mater (een roestige maar betrouwbare sleepwagen). Zij helpen Lighting McQueen te realiseren dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan prijzen, reputatie, roem en sponsors.

Coraline (2009)
Regie: Henry Selick
Coraline verhuist met haar ouders naar een oud huis. Ze ontmoet daar haar buurjongen Wybie. Wanneer ze rondkijkt in het huis ontdekt ze een deurtje met daarachter een muur. Al gauw komt ze erachter dat ze ’s avonds via deze deur in een andere wereld terecht komt. Een verleidelijke wereld met een lievere versie van haar ouders die haar alles geven wat ze wil. Pas als het bijna te laat is, komt ze erachter dat het een valstrik is en dat deze andere ouders haar gevangen willen nemen. Met hulp van Wybie weet ze uiteindelijk te ontsnappen. Maar dan blijken de andere ouders haar echte ouders ontvoerd te hebben. Na een reddingsactie doet ze het deurtje gauw op slot en gooit de sleutel in een diepe put zodat niemand hem meer kan openen.

Corpse Bride (2005)
Regie: Tim Burton, Mike Johnson
Victor is nerveus voor zijn huwelijk met Victoria. Hij besluit de huwelijksbeloften te oefenen op een uit de grond stekende tak. Tot zijn schrik verrijst uit de grond The Corpse Bride die claimt dat het huwelijk gegrond is. Victor belandt in het land van de doden terwijl Victoria nog altijd op hem wacht in de ‘gewone wereld’. Vindt Victor nog wel zijn ware liefde als deze twee werelden met elkaar in aanraking komen?

Despicable me (2010)
Regie: Pierre Coffin, Chris Renaud
De film draait om een man genaamd Gru, die koste wat het kost de grootste superschurk ter wereld wil worden in de hoop zo eindelijk het respect te winnen van zijn moeder. Zijn belangrijkste concurrent is de jonge schurk Vector. Om deze schurk te verslaan wil hij de maan stelen. Hiervoor adopteert hij 3 weesmeisjes. De adoptie van de drie brengt voor Gru een nieuwe uitdaging met zich mee; een goede vader zijn. Aanvankelijk ziet hij de meisjes enkel nog als pion in zijn plan, maar naarmate de tijd vordert gaat hij om ze geven en probeert een zo goed mogelijke vader voor ze te worden.

Finding Nemo (2003)
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich
Nemo is een clownvis. Hij leeft samen met zijn vader Marlin in het koraalrif. Zijn moeder is hij verloren door een aanval van een Barracuda. Vader Marlin moet het allemaal alleen doen en is daarom, tot ergernis van Nemo, overbezorgd. Op een dag is hij het zat en verlaat hij het koraalrif om te bewijzen dat het niet gevaarlijk is. Maar dit pakt anders uit dan verwacht. Nemo wordt meegenomen door een duiker en belandt in een aquarium. Zijn vader gaat naar hem op zoek. Ze beleven beiden spannende avonturen als Marlin de zee doorzwemt op zoek naar Nemo en als Nemo probeert te ontsnappen uit het aquarium. Uiteindelijk vinden ze elkaar en keren weer huiswaarts.

Flushed Away (2006)
Regie: David Bowers, Sam Fell
De rat Roddy woont in een veilige kooi in de dure wijk van Londen, tot op de dag dat hij door een inbreker door het toilet wordt gespoeld. Hij komt via het riool terecht in een ondergrondse wereld en wil zo snel mogelijk terug naar huis. Hij krijgt hierbij hulp van Rita, die hij heeft beloofd ruim te belonen als zij hem weer thuis weet te krijgen. Dit lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan als blijkt dat de kwaadaardige Toad achter het tweetal aan zit.

Gnomeo and Juliet (2011)
Regie: Kelly Asbury
De twee tuinkabouters Gnomeo en Julia hebben veel obstakels te overwinnen. Dit hebben ze mede te danken aan hun naamgenoten (Romeo en Juliet). Ze raken verstrikt in een vete tussen buren. Ze zijn als jong paar op zoek naar blijvend geluk, maar lukt dat met plastic roze flamingo’s en grasmaaierraces?

Happy Feet (2006)
Regie: George Miller (II)
Het verhaal speelt zich af in de wereld van de Keizerspinguïns op Antarctica. Deze pinguïns zingen, ieder zijn eigen lied, om partners aan te trekken. Helaas is Mumble, de zoon van Memphis en Norma Jean, de slechtst denkbare zanger. Dit probeert hij echter te compenseren met zijn uitzonderlijke tapdans-kwaliteiten.

How to train your Dragon? (2010)
Regie: Dean DeBlois, Chris Sanders
Een ongelukkige jonge Viking (Hiccup), streeft ernaar om een draak te vangen. Hiermee wil hij indruk maken op het Viking-volk. Hij raakt bevriend met een jonge draak en beleeft hiermee vele avonturen.


Ice Age (2002)
Regie: Chris Wedge, Carlos Saldanha
De film speelt zich af in de ijstijd. Een stam wordt aangevallen door een groep sabeltandtijgers. Door deze aanval wordt de vrouw van het stamhoofd met hun zoontje, Roshan, gescheiden van de stam. Roshan overleeft het en wordt gevonden door een mammoet, Manfred, en een luiaard, Sid. Manfred en Sid willen Roshan gaan terugbrengen naar de stam waar hij vandaan komt. Onderweg komen ze de sabeltandtijger, Diego, tegen die door zijn leider eropuit gestuurd is om Roshan te doden. Hij doet net alsof hij goede bedoelingen heeft en loopt zo met Sid, Manfred en Roshan mee op zoek naar de mensen. Onderweg trotseren ze allerlei gevaren en leren ze elkaar beter kennen. Wanneer Manfred, Diego redt uit een lavastroom, begint hij te twijfelen aan het plan van zijn leider. Hij biecht op wat zijn plan was en samen beramen ze een nieuw plan om de leider van Diego te verslaan. Dit lukt en uiteindelijk brengen ze Roshan veilig terug bij zijn vader.

L’Illusionist (2010)
Regie: Sylvain Chomet
Een Franse illusionist kan geen werk vinden en reist naar Schotland. Hier maakt hij kennis met een jonge vrouw. De avonturen die zij samen meemaken, veranderen hun leven voorgoed.


Madagascar (2005)
Regie: Eric Darnell en Tom McGath
De zebra Marty en de leeuw Alex zijn elkaars beste vrienden en wonen in de dierentuin van New York in Central Park. Marty heeft het er goed, maar droomt van een leven buiten de hekken van de dierentuin. Op een nacht besluit hij, gedeprimeerd door zijn tiende verjaardag en opgejut door een stel rebelse pinguïns, te ontsnappen. Alex zet samen met de giraffe Melman en het nijlpaard Gloria de achtervolging in, waarna op Grand Central Station de ontsnapping eindigt. Als gevolg van deze poging worden alle dieren op een boot gezet om in Afrika te worden vrijgelaten, maar door een actie van de pinguïns belandt het stel op het eiland Madagascar, waar het echte avontuur begint.

Over The Hedge (2006)
Regie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
De ondeugende en mondige wasbeer R.J. komt terecht in een bos bij andere dieren die leven onder ouderwetse omstandigheden. R.J raakt echter gefascineerd door de leefwereld voorbij de heg aan de rand van dat bos en probeert er zijn eigen logica op toe te passen bij het observeren ervan. Iedereen raakt aangemoedigd door hem en samen doen ze verwoede pogingen 'de buitenwijk' binnen te dringen. Dit lukt redelijk. Maar om de finale klapper te maken en een grote lading voedsel te stelen moeten ze veel risico's nemen.

Rango (2011)
Regie: Gore Verbinski
De kameleon Rango wordt uit zijn beschermde leventje als huisdier gerukt en komt in de verlaten Mojave woestijn terecht. Hij beleeft heel wat avonturen en belandt uiteindelijk in het droge woestijndorp Terra. Hier kan hij de held spelen die hij altijd al heeft willen zijn, wanneer blijkt dat al het water is verdwenen uit het dorp. Maar Rango leert al snel dat dit niet nodig is om echte vriendschap te sluiten.

Ratatouille (2007)
Regie: Brad Bird, Jan Pinkava
Het Ratje Remy heeft altijd al een grote interesse gehad in de bereiding van eten. Als hij onverwachts gescheiden wordt van zijn familie beland hij in Parijs. De honger die hij heeft, zorgt ervoor dat hij terecht komt bij een restaurant van zijn favoriete (overleden) chefkok, Gusteau. Wanneer hij een ziet dat het onhandige keukenhulpje Linguini totaal verkeerde ingrediënten aan een pan met soep toevoegt, probeert hij de soep ongemerkt te redden. Linguini krijgt hem echter in de gaten. Dit zorgt ervoor dat zij samen een topteam gaan vormen. Ze maken de lekkerste recepten. De restauranteigenaar Skinner is niet blij met Linguini en wanneer hij ontdekt dat Linguini de zoon van Gusteau blijkt te zijn en dus de erfgenaam van het restaurant, probeert hij dit te verstoren. Echter komt Remy hier achter en valt Skinner zijn plannetje in duigen. Ook komt Skinner erachter dat Linguini zijn recepten maakt met behulp van een rat. Als er een belangrijke restaurantcriticus over de vloer komt, probeert hij de samenwerking van Linguini met een rat te onthullen. Maar de overheerlijke ratatouille die de criticus voorgeschoteld krijgt, zorgt ervoor dat hij alsnog goedkeuring geeft aan dit restaurant. Echter blijkt de omgeving daar anders over te denken en het restaurant wordt gesloten. Linguini, Remy en een aantal andere medestanders grijpen deze kans door een nieuw restaurant te openen, helemaal naar hun zin.

Shrek 4: Forever After (2010)
Regie: Mike Mitchell
In plaats van het afschrikken van menig dorpsbewoner is Shrek inmiddels een echte familieman geworden. Shrek komt in contact met de gladde praatjesmaker Repelsteeltje. Hierdoor komt hij tot zijn schrik terecht in een alternatieve versie van zijn wereld, Far Far Away, waar er gejaagd wordt op Ogers en hij Fiona helemaal nooit ontmoet heeft. Aan hem de taak om zijn vertrouwde wereld weer terug te krijgen.

The incredibles (2004)
Regie: Brad Bird
Bob (meneer Incredible) en zijn vrouw zijn superhelden. Op een dag krijgt hij bezoek van Buddy, een grote fan die zijn hulpje wilt worden. Als dit niet blijkt te werken, stuurt hij Buddy weg. Wanneer Bob een keer een man redt van een zelfmoordpoging, krijgt hij ineens een hele reeks rechtszaken aan zijn broek. Hij en alle andere superhelden mogen nooit meer heldendaden verrichten. Bob vertrekt samen met zijn vrouw naar een rustig plaatsje en 15 jaar later hebben zijn vrouw en hij drie kinderen (met superkrachten). Hij heeft een saai baantje bij een verzekeringsmaatschappij. Ondertussen wordt hij, ongemerkt, geschaduwd wordt door een mysterieuze vrouw, Mirage. Wanneer hij zijn baan verliest, neemt Mirage contact met hem op en vraagt hem allerlei (helden)opdrachten uit te voeren. Zijn familie weet van niks. Hij moet vechten tegen een op hol geslagen robot. Dit blijkt echter zijn vroegere fan Buddy te zijn, die wraak wilt nemen op Bob en hem gevangenneemt. Wanneer zijn familie hem mist en ontdekt dat hij weer superheldenwerk aan het doen is, gaan ze naar hem op zoek. Met z’n allen schakelen ze de robot uit en verslaan ze Buddy. De superhelden keren weer terug!

Toy Story 3 (2010)
Regie: Lee Unkrich
Andy is 17 jaar en zal spoedig naar de universiteit gaan. Zijn vroegere speelgoedvriendjes, waaronder Woody en Buzz Lightyear, maken zich zorgen over wat er met hen zal gebeuren, daar al veel van Andy’s stukken speelgoed verkocht zijn op de rommelmarkt. Het speelgoed belandt door een vergissing in een kinderdagverblijf. Woody gaat Andy zoeken en komt terecht bij een meisje, Bonnie. Hier maakt hij kennis met haar speelgoed en samen maken ze plannen om het speelgoed van Andy uit het kinderdagverblijf te redden. Dit lukt, de poppen keren terug naar Andy’s huis. Woody wil echter niet dat ze allemaal op zolder worden weggestopt, dus spoort hij de anderen aan om in een doos te kruipen en deze te adresseren aan Bonnie. Andy vindt de doos, en komt zelf ook tot de conclusie dat zijn speelgoed aan Bonnie geven wellicht beter is.

Up! (2009)
Regie: Pete Docter, Bob Peterson
Carl Fredricksen heeft er altijd al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan. Carl besluit om zijn jongensdroom alsnog uit te laten komen en bevestigt duizenden ballonnen aan zijn huis om zo naar de Zuid-Amerikaanse wildernis te vliegen. Hij ontdekt echter te laat dat hij een verstekeling aan boord heeft: het overenthousiaste achtjarige padvindertje Russell. Up voert iedereen mee op een spannende reis van een ongewoon stel dat oog in oog komt te staan met wilde natuur, onverwachte schurken en jungle dieren.

Wall-E (2008)
Regie: Andrew Stanton
Het is het jaar 2815. Terwijl de mensheid de planeet Aarde vanwege oververvuiling heeft moeten verlaten, is het kleine robotje Wall-E in zijn eentje nog steeds bezig met het schoonmaken van de verlaten planeet. Elke dag weer maakt hij van de grote bergen afval kleine pakketjes en neemt de unieke spullen die hij tegenkomt in het vuilnis mee naar huis. Op een dag wordt de robot Eve naar de Aarde gestuurd om te onderzoeken of het leven op de planeet weer mogelijk is.

4 opmerkingen:

  1. Heb inderdaad in moeten loggen om commentaar te kunnen geven. Zullen we allemaal even een plaatje zoeken bij onze film?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oke, goed om te weten! Dan moeten Kim en Anne-Floor ook even een Google-account aanmaken. En ik zal jou meteen even mede-auteur maken!

    Ik had de plaatjes al gevonden, ben ze er nu aan het bijzetten :)

    Rianne, jij had L'Illusionist gedaan toch? Waar had je de informatie vandaan? Ik kan alleen maar een film vinden die volgens mij een tekenfilm is..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er goed uit Emilie! Ik krijg er helemaal zin in om de film te gaan bekijken.
    Anne-Floor, ik heb volgende week vrijdag vrij gekregen dus alles kan doorgaan zoals afgesproken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ziet er zeker goed uit! Leuk gedaan Emilie. Ik heb net mijn motivatiebericht geplaatst. Ik moest inderdaad eerst op een bevestigingslink klikken, dus kan nu ook berichten plaatsen.
    Kim, ik zorg wel voor de popcorn!;) Heb er zin in!

    BeantwoordenVerwijderen