6 april 2011

Inhoudelijk onderzoek - Blauwe periode van Picasso

Picasso heeft in zijn leven heel wat schilderijen gemaakt. Deze schilderijen zijn goed in te delen in periodes van verschillende schilderstijlen. Een van deze schilderstijlen is de blauwe periode. In deze periode (1901 – 1904) woonde Picasso in armoede in Parijs. De schilderijen die hij in deze tijd maakte, geven een hele sombere, depressieve indruk door het gebruik van donkere, koude kleuren. Hier gebruikte hij vooral de kleur blauw, maar ook groen, zwart en paars. De huidskleur van de geschilderde mensen is lijkbleek. De schilderijen bevatten veel schaduw, donkere hoeken en zwarte achtergronden.


In de film Corpse Bride is veel terug te herkennen van de blauwe periode van Picasso. Heel opvallend is dat Tim Burton als meest voorkomende kleur blauw heeft gebruikt. Opvallend is dat zelfs de sneeuw blauw is. De huidskleur van de karakters is heel erg licht, bijna wit. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van schaduwen en zwarte en grijze tinten voor de achtergronden. De scènes maken een hele sombere en koude indruk.

In de wereld van de doden is dit echter anders. Hier worden namelijk veel meer kleuren gebruikt, waardoor het contrast met de ‘gewone’ wereld wordt versterkt.

1 opmerking:

  1. Ook gaaf voor een les, n.a.v. deze theorie: de leerlingen een verftekening laten maken waarbij ze alleen maar blauwtinten mogen gebruiken. Ze mogen alleen blauwe, zwarte en witte verf gebruiken en door dit te mengen komen ze aan andere blauwtinten (lichtblauw, donkerblauw). Zo leren ze dat ze met maar een kleur heel veel kanten op kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen