30 maart 2011

Inhoudelijk onderzoek - Victoriaanse tijd

De film is gemaakt in Victoriaanse stijl. Het Victoriaanse tijdperk is een periode in de Engelse geschiedenis. Deze vond plaats van 1837 tot 1901 toen koningin Victoria regeerde over Engeland. Dit tijdperk stond vooral bekend als een periode van groei, welvaart en rijkdom. Als men geld had, deed men ook zijn best om dat aan de buitenwereld te laten zien. Huizen leken in die tijd vaak op paleizen. De huizen waren rijkelijk versierd en in de muren waren veel ornamenten te zien. Meubelen werden bekleed met diepe knopen. Decoratie en stijl waren erg belangrijk in deze periode. Dit was ook terug te zien in de kleding. Mannen waren netjes gekleed, in donkere pakken met een hoge witte boord. Vrouwen werden ingesnoerd in kleding waarin ze zich niet makkelijk konden bewegen. Ze droegen jurken met hooggesloten hals en wijde rokken tot de grond. De kleding was mooi versierd, maar van het blote lichaam mocht men zo weinig mogelijk zien. Naast rijkdom, was deze periode namelijk ook een hele preutse periode. Er ontstonden allerlei gedragsregels over wat wel en niet kon. Een deugdzaam leven leiden stond hoog in het vaandel. Uitingen van seksualiteit en blootheid waren taboe.

In de film is de Victoriaanse tijd heel duidelijk terug te zien. Allereerst is deze herkenning terug te vinden in de naam van het jonge liefdespaar, Victor en Victoria. Daarnaast is het terug de vinden in de klederdracht. De vrouwelijke personages (bovengronds) zijn gekleed in lange jurken. In hun middel zie je dat ze zijn ingesnoerd in een korset en ze dragen een hooggesloten hals. De mannen zijn gehuld in een donker pak.

Ook zie je in de kostuums en decor duidelijk de versieringen en ornamenten terug. De huizen hebben grote ramen en deuren. Ze zijn groots gebouwd.

Binnenin het huis, zijn muren versierd met een barokprint, ook in de meubelen is de Victoriaanse stijl terug te vinden. Zie bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. De diepliggende knopen zijn een typisch kenmerk van de Victoriaanse tijd.

Gedurende de film heerst er een gevoel van onderdrukking. Van vrouwen werd er in de Victoriaanse tijd verwacht dat zijn volgzaam en afhankelijk waren. In de film is dit duidelijk terug te zien in het geval van Victoria. Zij wordt door haar ouders uitgehuwelijkt en heeft hier niks over te zeggen. Wanneer haar huwelijk met Victor niet door lijkt te gaan, wordt zij zonder pardon uitgehuwelijkt aan de enge Barkis Bittern. Daarnaast zie je de onderdrukking ook duidelijk terug in de scène waarin Victor en Victoria elkaar voor het eerst ontmoeten. Wanneer Victoria’s moeder ziet dat de twee met elkaar spreken zonder toezicht, wordt ze woedend. Er gelden strenge regels rondom het contact tussen een man en een vrouw.

2 opmerkingen:

  1. Goed stukje, grappig dat dit in de film zo duidelijk terugkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prima link naar de beeldcultuur, alleen mis ik hier wel klassieke visuele voorbeelden ter vergelijking.

    BeantwoordenVerwijderen