17 maart 2011

Inhoudelijk onderzoek - Algemene informatie

Makers:
Regie: Tim Burton & Mike Johnson.
Stemmen: Johnny Depp (Victor Van Dort), Helena Bonham Carter (Corpse Bride), Emily Watson (Victoria Everglot), Tracey Ullman (Nell Van Dort), Albert Finney (Finis Everglot) e.a.

Genre:
Animatie (stop-motion), komedie, romantiek, fantasie.

Context:
Victor is nerveus voor zijn huwelijk met Victoria. Hij besluit de huwelijksgeloften te oefenen op een uit de grond stekende tak. Tot zijn schrik verrijst uit de grond The Corpse Bride die claimt dat het huwelijk gegrond is. Victor belandt in het land van de doden terwijl Victoria nog altijd op hem wacht in de ‘gewone wereld’. Vindt Victor nog wel zijn ware liefde als deze twee werelden met elkaar in aanraking komen?

Doel:
In het verhaal laat Burton zien hoe je kunt vastzitten tussen twee werelden, die allebei goed zijn. Essentieel in het verhaal is dan ook dat de twee werelden op het einde samenkomen.

Boodschap en visie:
Tom Burton heeft deze film met de techniek stop-motion gemaakt, omdat hij vindt dat je op deze manier meer aanwezig bent bij de film dan wanneer je er een live-action geschoten film van maakt. Zijn team vindt dat het de film meer schoonheid, soepelheid en aantrekkelijkheid geeft, dan wanneer je een gehele computeranimatie maakt.

In deze film komt een bepaalde symbolische tegenstelling duidelijk naar voren. De wereld van de doden lijkt levend en de wereld van de levenden lijkt dood. Burton wil het contrast laten zien tussen onze formele, stugge wereld en de natuurlijke openheid van de wereld van de doden. De wereld van de levenden is een wereld voor regels en opleggingen, terwijl de wereld van de doden een wereld is van openheid en geen beperkingen. In eerste instantie zou je denken dat hiermee gezegd wordt dat het leven na de dood een stuk plezieriger is. Maar waarschijnlijk draagt Burton hiermee de boodschap uit, dat er in het echte leven meer en volop genoten moet worden.

Het was niet Burtons bedoeling om er een enge film van te maken, en dat is hem goed gelukt. De makers hebben er tijdens het maken extra op gelet dat de gruwelijke en enge dingen niet te eng zouden worden. Ze hebben alle gruwelijke dingen (zoals een aantal details uit de dodenwereld) juist op een grappige manier verfilmd, waardoor het niet eng is om naar te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten