14 april 2011

Persoonlijke reflectie Rianne

Waar ik in het begin een beetje tegen de opdracht opzag (drama, tekenen, kunst, het zijn allemaal niet mijn favoriete bezigheden), heb ik alles met plezier gedaan!
Het begon al met het kijken van de film. Ik was helemaal verbaasd door het feit dat alles met fotootjes en poppen werd gedaan, wat een respect voor de makers heb ik gekregen.
Niet alleen hierdoor ging ik anders kijken naar de film, ook om het feit dat ik een kijkwijzer ging maken, kijk je toch anders naar de verschillende beeldaspecten. Je let meer op de kleuren, je bedenkt waarom de makers voor bepaalde standpunten van camera/licht hebben gekozen en je gaat je bij elke vorm afvragen of dit met opzet is gedaan.
Kortom, een film kijken zal nooit meer zo gaan als ik dit eerst deed. Automatisch ga ik nu overal veel uitgebreider naar kijken.

Het maken van de kijkwijzer was pittig, maar het is gelukt om er iets moois van te maken. Soms was het, zoals Guido al zei, makkelijker om eerst te bedenken welk antwoord je van de leerlingen wil krijgen en daarna te bedenken hoe je dan de vraag moest stellen.

Fijn was het om één punt te hebben waar alle resultaten op geplaatst worden (de weblog). Zoals anderen ook al melden, hebben wij als groep echter ook veel via de mail gedaan. Dit ging soms toch iets makkelijker en sneller.
Al met al een erg leuke opdracht om aan te werken. Ook omdat ik nu stage loop in groep 8, en dus de lessenserie wil gaan inzetten over een aantal weken. Zo kan je het film kijken ‘omdat we nog 5 minuten over hebben’, omzetten in een leerzaam geheel!

Persoonlijke reflectie Anne-Floor

Mijn verwachtingen met betrekking tot deze opdracht zijn zeker uitgekomen. Het was leuk, leerzaam en heeft een beroep gedaan op onze creativiteit.
De eerste keer dat ik de film ging kijken, was ik meteen al gericht bezig met het kijken naar de verschillende beeldaspecten. Dit ging wel een beetje ten koste van het kijken naar de film voor je plezier. Maar toen ik mij in het inhoudelijk onderzoek steeds verder ging verdiepen in verschillende aspecten vond ik het enorm gaaf om te zien hoeveel je met de beeldaspecten kan doen in een film. Kleur en vorm zijn twee beeldaspecten die een overduidelijke rol in deze film spelen. Kleur is een essentieel beeldaspect om het verschil tussen de boven- en onderwereld weer te geven. Daarnaast zorgt de vorm van de gezichten van de personages al voor een zachte, zielige of gemene indruk van het personage. Komende tijd zal ik waarschijnlijk op een heel andere manier gaan kijken naar animatiefilms.
Ondanks dat Guido al veel had verteld over verschillende beeldaspecten en beeldcultuur in het algemeen, was het erg leuk om nu zelf op zoek te gaan naar deze kenmerken in een film. De film Corpse Bride is wat dat betreft een erg leuke film, met een enigszins luguber, maar toch ook romantisch liefdesverhaal. Ik ben blij dat we deze film hebben gekozen voor deze opdracht.

Ik vond het erg leuk om aan de theorieles te mogen werken. Hierin konden we heel veel onderdelen kwijt, die we voor het inhoudelijk onderzoek hebben moeten onderzoeken. Ik kan me voorstellen dat er veel leerlingen met veel plezier zouden werken aan ons lespakket. De film is erg leuk, de theorieles is vol leuke ontdekkingen, de kijkwijzer is erg aantrekkelijk en de lessenserie is een ontzettend leuke praktijkles. Het bevat dus alle ingrediënten voor een leuk en leerzaam lespakket!

Persoonlijke reflectie Emilie

Dit was een erg leuke opdracht om te doen. Ik heb goed geleerd om op een andere manier naar een film te kijken en heb hier ook veel plezier van gehad. Ik heb me verbaasd over de informatie die voorbij kwam bij de extra's op de DVD. Ik had nooit verwacht hoeveel er bij zo'n stopmotion-film komt kijken en hoeveel geduld hiervoor nodig is. Alleen al door het zien van deze extra's ga je anders tegen een film aankijken. En hierdoor heb ik me ook beseft hoe leuk het kan zijn om dit te delen met een bovenbouwklas en hier een of meerder lessen omheen te geven.

De kijkwijzer was lastig om te maken, maar toen we eenmaal bezig waren, kwamen de vragen vanzelf wel. Het was een hele goede tip om eerst na te denken over de antwoorden en daar de vragen bij te bedenken. Op die manier ga je vanzelf nadenken hoe je de vragen zelf wilt 'sturen', zodat je dat antwoord uiteindelijk krijgt. We hebben ons hiervoor nog even flink verdiept in de theorie van Parsons, zodat de vragen goed aan zouden sluiten bij het ontwikkelingsniveau van een leerling uit groep 7/8. Volgens mij is dit goed gelukt. Het was ook erg leuk om er iets moois en aantrekkelijks van te maken, zodat het voor de leerlingen geen saai 'opdrachtenblad' is.

Het werken via een weblog vond ik ook prettig. Hoewel we veel contact via de mail hebben gehad, was het fijn om ook via de weblog nog even te reageren op elkaars werk. Het weblog is de plek waar alle definitieve stukken uiteindelijk geplaatst zijn. Een verzameling werk waar we trots op mogen zijn, we hebben er hard aan gewerkt en het ziet er leuk uit! Jammer dat ik nu geen stage meer heb in groep 7/8, anders had ik het erg leuk gevonden om deze lessen uit te voeren. Wellicht sta ik in de toekomst nog eens voor een bovenbouwgroep en kan ik dit gebruiken.

Persoonlijke reflectie Kim

Na afloop van deze opdracht kan ik zeggen dat ik veel geleerd heb. Niet alleen anders leren kijken naar een film (zoals ik in mijn motivatie heb genoemd) maar vooral ook hoe je "een uurtje film kijken" kan omzetten naar een volwaardige lessenserie waar leerlingen veel plezier aan beleven en van leren.

Ik ben van plan om voortaan alles rondom de film te bekijken; zoals de making of, regisseurs aan het woord etc. Dit deed ik eigenlijk nooit en dat heeft mijn ogen wel geopend. Ik heb bij Corpse Bride zo veel waardering voor de makers gekregen en had vooraf geen idee dat er zo veel werk achter deze film zat. Ik hoop dan ook dat ik dit enthousiasme kan vasthouden en overbrengen op de leerlingen uit mijn stageklas (groep 7/8).

Groepsevaluatie

De groepssamenstelling die we hebben aangehouden bij deze opdracht was voor ons alle vier vertrouwd. In de loop van deze twee studiejaren zijn we vaker een groep geweest dus we weten van elkaar hoe we werken, waar onze kracht ligt en hoe de samenwerking het best verloopt.

Aangezien we alle vier dagelijks gebruik maken van pc’s en smartphones bleven we goed op de
hoogte van vorderingen en afspraken. Omdat we al vanaf vorig jaar op deze, voor ons zeer handige en productieve, manier werken, vonden we het lastig en ook wat dubbelop om het groepsproces via de weblog te documenteren. Achteraf afspraken en communicatie kopiëren naar het weblog leek ons het doel wat voorbij te streven. Wel hebben we waar dat zo uitkwam gereageerd op elkaars posts op het weblog.

Het was een leuke, leerzame opdracht om aan te werken met z'n vieren. We hebben de taken goed verdeeld en het was goed dat we een planning hadden gemaakt in het Plan van Aanpak. We zijn alle vier erg tevreden met het eindresultaat! Rianne en Kim zijn van plan dit lespakket bij hun huidige stage te gaan gebruiken. Het is leuk dat ons harde werk ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden en we zijn erg benieuwd hoe de leerlingen dit zullen ervaren.

Lespakket - Lessenserie

Corpse Bride - Lessenserie

6 april 2011

Lespakket - Kijkwijzer



Lespakket - Theorieles

Dit is de Powerpoint-presentatie van de theorieles.
Let op: Deze presentatie bevat animaties en URL's naar internetpagina's. Om deze te kunnen zien en gebruiken moet het bestand gedownload worden.

Corpse Bride - Theorieles

Inhoudelijk onderzoek - Blauwe periode van Picasso

Picasso heeft in zijn leven heel wat schilderijen gemaakt. Deze schilderijen zijn goed in te delen in periodes van verschillende schilderstijlen. Een van deze schilderstijlen is de blauwe periode. In deze periode (1901 – 1904) woonde Picasso in armoede in Parijs. De schilderijen die hij in deze tijd maakte, geven een hele sombere, depressieve indruk door het gebruik van donkere, koude kleuren. Hier gebruikte hij vooral de kleur blauw, maar ook groen, zwart en paars. De huidskleur van de geschilderde mensen is lijkbleek. De schilderijen bevatten veel schaduw, donkere hoeken en zwarte achtergronden.


In de film Corpse Bride is veel terug te herkennen van de blauwe periode van Picasso. Heel opvallend is dat Tim Burton als meest voorkomende kleur blauw heeft gebruikt. Opvallend is dat zelfs de sneeuw blauw is. De huidskleur van de karakters is heel erg licht, bijna wit. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van schaduwen en zwarte en grijze tinten voor de achtergronden. De scènes maken een hele sombere en koude indruk.

In de wereld van de doden is dit echter anders. Hier worden namelijk veel meer kleuren gebruikt, waardoor het contrast met de ‘gewone’ wereld wordt versterkt.

Inhoudelijk onderzoek - Vorm

Er wordt veel met vormen gespeeld in de film.
Zo heeft de koetsier bijvoorbeeld een hoofd in de vorm van een druppel. Ook zijn neus, kin en rug hebben deze vorm.


De dominee is juist heel hoekig gevormd. Zijn personage is wat nors en chagrijnig, dit wordt door de vormen extra benadrukt.

Op dit frame is te zien dat de haren van de moeder van Victoria een hart vormen.

Op een ander frame is te zien dat ze precies tussen Victoria en Victor zit. Het haar zit dan precies tussen de twee hoofden in. Dit staat natuurlijk voor de ‘liefde’ die er tussen hun beide is.

De gezichten van de 3 hoofdpersonen hebben ook alle drie dezelfde vorm. Aan de bovenkant is het mooi rond, naar beneden (naar de kin) loopt het hoekig af. In sommige scènes zit het haar dan precies zo gemodelleerd, dat het hoofd de vorm krijgt van een hart.
Aan het eind van de film is het hoofd van Emily niet meer zo hoekig aan de onderkant, maar heeft ze een meer ronde kin gekregen. Het lijkt hierdoor wel alsof ze vrede heeft met de situatie.

2 april 2011

Inhoudelijk onderzoek - Licht

Tim Burton speelt in Corpse Bride veel met schaduwen, dit is ook een van zijn visuele kenmerken (Wikipedia). Deze schaduwen gebruikt hij om een duistere, griezelige sfeer te scheppen. In deze schaduwen maakt Burton sommige vormen extra hoekig of rond, waardoor ze nog meer in het oog springen.

Het gebruik van deze schaduwen is afkomstig van het feit dat Burton zich laat beïnvloeden door de Duits-expressionistische cinema. Deze stijl gebruikt geen realistische afbeeldingen, maar juist door het gebruik van kleur en vorm worden de beleving en de gevoelens zichtbaar. Andere kenmerken van deze stijl zijn:
• Stomme film - zwart-wit
• Gebruik van vaste camera’s
• Gotische decors
• Low key belichting, grote schaduwen, één lichtbron
• Gebruik van pankartes (Het personage vertelt het verhaal onder de vorm van dialogen)
• Het leggen van accenten door één lichtpunt en de rest donker.
• Vogel- en kikkerperspectief.

Het gebruik van één lichtpunt is duidelijk aanwezig in de film.
Op onderstaande frames is Victor haast niet te zien, terwijl de dode bruid (Emily) volop in de schijnwerpers staat. Haar jurk lijkt wel licht te geven.